INRI

INRI 1969
INRI 1969

Kun Järvenpäähän rakennettiin betonibrutalismia edustava kirkko 1960-luvun lopulla, alttariveistos tilattiin Eroselta. Hänelle suotiin täysi vapaus työn suhteen ja hän toteutti krusifiksin douglaskuusesta käsin veistämällä. Pintaan jäi elävä vaikutelma, sillä jokainen taltan jälki näkyy.

Veistoksessa ristille naulittu Kristus katsoo yläviistoon, kohti taivasta. On tavallista, että krusifiksi kuvaa Jeesuksen kärsimystä ja Jeesus kuvataan riutuneeksi ja laihaksi, hän roikkuu ristillä lähes elottomana. Eronen halusi omassa työssään kuvata miestä, joka oli ristiinnaulittuna vielä nuori, mies parhaassa iässä. Erosen työssä Jeesus toteuttaa oman kohtalonsa ja vaikka se on kauhea, hän katsoo ylös luottaen. Luottamus onkin yksi Erosen uskonnollisten teosten keskeinen teema.

Eronen koki lapsena kerran näyn, joka on valanut luottamusta koko elämän ajan vaikeina hetkinä. Oli kesä ja hän heräsi yöllä, sillä hän pelkäsi salamointia. Hän heräsi kesken unien kuin tuijotukseen ja näki liikkumattoman, ilmassa leijuvan mieshahmon, joka piti käsiä edessään ikään kuin siunaten. Poika koki näyn rauhoittavana. Hän totesi, ettei ole mitään pelättävää ja nukahti uudelleen. Hän on pelottavissa tilanteissa usein myöhemminkin elämässään turvautunut tähän näkyyn ja pystynyt tavoittamaan sen rauhan, jonka koki näyn aikana.

Krusifiksia suunnitellessaan hän eli mielikuvissaan ristiinnaulitsemisen hetken ja pystyi siinäkin tilanteessa tavoittamaan lapsuuden näyssä koetun ja sittemmin eri tilanteissa testatun rauhan ja luottamuksen. Tämän kokemuksen hän halusi krusifiksista välittyvän.

Krusifiksissa Kristuksen sormi osoittaa seurakuntaa:

Detaljissa tiivistyy ajatus: sinunkin tähtesi.

Alttarikrusifiksi on douglaskuusta ja sillä korkeutta noin viisi metriä.

Kommentointi on suljettu.