Kallankukkia

Kallankukkia 1983
Kallankukkia 1983

Ystävyys tai rakkaus on innoittanut Erosta ehkä enemmän kuin mitkään muut teemat. Hän ylläpiti kansainvälisiä yhteyksiä ja hän oli hyvä ystävä eestiläisen kuvanveistäjän Kalju Reitelin (1921–2004) ja tämän vaimon Ehan kanssa. Eronen kävi heidän luonaan säännöllisesti ja taas kerran vähän aikaa sen jälkeen, kun Erosen oma äiti oli kuollut. Eha antoi lähtiessä kimpun kallan kukkia vietäväksi äidin haudalle. Reitelit ja Erosen äiti olivat tavanneet, sillä äiti oli ollut mukana sillä kerralla, kun Erkki oli tavannut Kaljun ensimmäisen kerran.

Yksi kukista kesti neljä kuukautta ja synnytti ajatuksen: mikä on hyvästä sydämestä annettu, sillä on ikuisuus paljon lähempänä kuin meillä muilla.

Ystävyys ja kirjeenvaihto Kalju Reitelin kanssa kesti 30 vuotta ja muisto kallan kukista on ollut niin syvä omakohtainen kokemus, ettei Eronen ole myynyt teosta vaan on säilyttänyt sen omassa kokoelmassaan muistona syvästä ystävyydestä.

Pyrin siihen, että teos olisi sommitelmallisesti kaunis. Idea teoksen muotoon tuli ikään kuin syliin, annettuna, ja  siitä muodostui pakkomielle. Idea alkoi elää omaa elämäänsä.

Teoksessa hän halusi myös toteuttaa kaiken sen, mitä osasi. Kallankukkia oli vuonna 1983 erityisesti muotonsa, sommittelun ja sisäisen näkemyksen osalta sen tiivistymä, mihin Eronen oli taiteilijana sillä hetkellä yltänyt sekä ilmaisullisesti teknisesti.

Kallankukkia on kiillotettua pronssia, korkeus n. 55 cm.

Kommentointi on suljettu.