Merihevonen

Merihevonen 2003

Meri, tai ylipäänsä vesi, on ollut tärkeä henkilökohtainen inspiraation lähde monissa teoksissa ja lukuisissa luonnoksissa. Lapsuutensa onnellisimmat vuodet ennen sotia Eronen vietti leskeksi jääneen äitinsä ja isosiskonsa kanssa Terijoen huvilalla ja nautti kesien vilkkaasta, kansainvälisestä ilmapiiristä.

Eronen oli aikoinaan käynyt lomalla Caprilla ja hän oli ostanut satamasta matkamuistoksi kuivatetun merihevosen. Grotta azzurra, Caprin sininen luola, ja sen tunnelma oli tehnyt häneen suuren vaikutuksen. Eronen käveli kotonaan vuosikaudet kirjahyllyssä olleen merihevosen ohitse ajatelleen, että siinä oli jotain kiehtovaa. Kerran se sitten pamahti: minäpä teen tuon! Sommitelmaa täydentävät symbolisesti käytetyt meritähdet ja virtauksissa tanssivat merilevät.

Reliefi on suuri, Eronen työsti sitä kuumeisesti käsin kahden vuoden ajan ja teokseen käytettyjä työtunteja voi laskea miestyövuoden verran. Hän veisti puuta kirjaimellisesti kuumeisena, hieno puupöly oli aiheuttanut keuhkoputkentulehduksen 86-vuotiaalle kuvanveistäjälle. Silti hän ei millään olisi malttanut laskea talttaa käsistään levätäkseen.

Veistokseen käytetty puumateriaali oli tilattu samoihin aikoihin, kun Järvenpään kirkkoon valmistettu alttariveistos INRI oli työn alla 1960-luvun lopulla.

Puureliefi on douglaskuusta ja se on 1,10 m leveä ja 2,40 m korkea.

Kommentointi on suljettu.