Nimikirja

Nimikirja 1999
Nimikirja 1999

Keski-Uudenmaan alueen sotaveteraanit tilasivat Pro Patria -muistomerkin Eroselta Tuusulan sekä Keravan ja Järvenpään alueilla asuneiden sodassa kaatuneiden muistoksi. Muistomerkki sijaitsee Hyrylän Kirkkopuistossa.Siihen on kirjattu yli 300 talvi- ja jatkosodassa menehtyneen nimet.  Nimilistaa täydennetään yhä, kun rintamalle jääneitä palautetaan Suomeen siunattaviksi ja haudattaviksi.

Teoksesta tuli hyvä siksi, ettei käytettävissä ollut paljon rahaa. Siitä oli pakko suunnitella selkeä.

Muistomerkki on pelkistetty, siinä on vain yksi pieni tuntemattoman sotilaan pronssinen reliefi, jolla on kasvojen kohdalla risti. Sama aihe on myös Pro Patria -mitalissa.

Eronen on tehnyt runsaasti myös isänmaallisia muotokuvia. Niitä ovat esimerkiksi kaksinkertaisen Mannerheim-ristin ritarin, lentäjä Ilmari Juutilaisen sekä Mannerheim-ristin ritarin Väinö Albin Hämäläisen muotokuvat. Molemmat sotasankarit on haudattu Tuusulaan.

Nimikirja on vähäeleisyydessään selkeä ja kuitenkin siihen on saatu sisällytettyä visuaalisia vastakohtia. Jalustan juhlava, kiillotettu musta kivi luo kontrastin vaalean harmaaseen nimilistan alustana olevaan kiveen.

Teoksen yksinkertaisuus suo kunnian niille, joille se kuuluu: sankarivainajille.

NK

Kommentointi on suljettu.